Cum se emite o moștenire

În ce cazuri puteți solicita o moștenire și cum să o aranjați corect? Oferim instrucțiuni pas cu pas despre ceea ce trebuie să faceți pentru a vă prelua drepturile.

Cine poate conta pe moștenire?


Totul depinde de faptul dacă o persoană a lăsat o voință. Mai mult, acest document trebuie să fie legalizat pentru a fi valabil din punct de vedere legal. Cu toate acestea, nu toată lumea lasă o voință.

Nu există voință

În acest caz, moștenirea este distribuită conform legii, adică, la rândul său, în funcție de gradul de rudenie.

Primii solicitanți de moștenire sunt rudele cele mai apropiate: copii, părinți, soț / soție sau soț / soție. Ele sunt numite și moștenitori ai primei etape.

În același timp, drepturile de proprietate pot fi prezentate de persoane care au fost dependente de o persoană timp de cel puțin un an înainte de moartea sa.

A doua etapă este surorile și frații, bunicii. Există șapte cozi în total.

Dacă există moștenitori ai Primului Ordin, atunci totul este împărțit între ei. Dacă nu există astfel, atunci moștenirea este distribuită între participanții la a doua etapă. Dacă nu există solicitanți ai celei de — a doua etape, se ia în considerare a treia etapă-și așa mai departe. Rudele din aceeași coadă primesc o moștenire în părți egale. Dependenții se alătură oricărei cozi.

Există o voință

O persoană are dreptul să — și lase proprietatea oricui, chiar și unui designer de modă asemănător unei pisici, Karl Lagerfeld. Prietenii, colegii, chiar și organizațiile pot fi incluse în voință. Principalul lucru este să indicați în mod clar în document cine și ce ar trebui să obțină.

În același timp, minorii sau rudele apropiate cu handicap: copii, părinți, soț / soție, persoane aflate în întreținere — au întotdeauna dreptul la moștenire. Chiar dacă nu au fost menționate în testament. Fiecare dintre ei poate pretinde cel puțin jumătate din cota de proprietate pe care ar fi primit-o dacă nu ar fi existat voință. Numai după deducerea cotei moștenitorilor obligatorii, proprietatea rămasă este distribuită conform voinței.

Cum aflu despre Testament?

Atunci când o persoană face o voință, el informează de obicei moștenitorii despre aceasta. Uneori chiar au o copie a acesteia. Dar trebuie să vă asigurați că testatorul nu și-a schimbat voința. Doar ultima voință are forță legislativă.

De asemenea, se întâmplă să știți despre voință, dar nu o aveți pe mâini. Sau nu sunteți sigur deloc că un iubit l-a părăsit.

În orice caz, un notar care conduce un caz de moștenire vă va ajuta. Prin lege, el trebuie, în termen de o zi lucrătoare de la momentul deschiderii cazului, să verifice dacă există o voință și să studieze conținutul acesteia. El primește aceste informații din registrul sistemului informațional unificat al notarului, unde este stocată versiunea electronică a testamentului curent.

Dacă sunteți menționat în testament și notarul vă cunoaște locul de muncă sau adresa de domiciliu, el este obligat să vă contacteze. De regulă, compilatorul testamentului lasă notarul cu contactele moștenitorilor. De asemenea, un notar poate face un anunț în mass-media despre deschiderea unui caz de moștenire, dar acest lucru se întâmplă extrem de rar.

Chiar dacă nu sunteți rudele apropiate ale decedatului și nu sunteți printre solicitanții de moștenire prin lege, aveți tot dreptul să vă adresați notarului care conduce cazul de moștenire. Puteți afla de la el dacă există voință și dacă sunteți inclus în ea.

Ce trebuie să fac pentru a moșteni?

Condiția principală este să aveți timp să vă declarați drepturile de moștenire în termen de șase luni de la data decesului testatorului. Acest lucru trebuie făcut, chiar dacă sunteți singurul moștenitor posibil, altfel proprietatea va merge la stat.

Dacă există alți solicitanți și reușesc să depună documente în termen de șase luni, moștenirea va merge la ei. După aceea, veți putea primi partea dvs. dacă toți ceilalți moștenitori dau consimțământul scris pentru redistribuirea proprietății, iar notarul certifică aceste documente.

O altă opțiune pentru a vă restabili dreptul la moștenire este prin intermediul instanței. Dar instanța va decide în favoarea dvs. numai dacă ați ratat termenul necesar din motive întemeiate — de exemplu, pentru că nu știați și nu ați putut afla despre moștenire.

Pasul 1. Contactați un notar

Pentru a începe procesul de înregistrare a moștenirii, trebuie să deschideți un dosar de moștenire cu un notar la locul ultimei înregistrări a testatorului. Adresa biroului notarial, care este atribuită adresei testatorului, poate fi găsită în Camera Notarială a orașului, regiunii, regiunii sau districtului. Contactele camerelor regionale sunt disponibile pe site-ul web al Camerei Notariale Federale.

Pentru a deschide o afacere, aveți nevoie doar de pașaport. Dacă nu aveți un certificat de deces al testatorului, notarul însuși îl va solicita la registratură. Dar, în practică, notarii refuză adesea să deschidă un caz de moștenire fără documente care confirmă rudenia cu testatorul sau dreptul de a primi proprietatea sa, deci este recomandabil să le aduceți imediat cu dvs. În orice caz, notarul trebuie să explice ce alte documente vor fi necesare pentru înregistrarea moștenirii.

Va trebui să scrieți două declarații la notar:
  •  despre deschiderea unui caz de moștenire;
  •  despre acceptarea moștenirii.
Notarul are mostre ale acestor declarații.

Dacă alte rude au deschis deja un caz de moștenire, dar nu doresc să vă spună ce notar îl conduce, îl puteți găsi singur prin registrul online al cazurilor de moștenire.

Cu acest notar puteți lăsa și o cerere de moștenire. El le acceptă în termen de șase luni de la moartea testatorului. Atunci când notarul colectează cereri de la toți solicitanții de moștenire, el va determina cine are dreptul la proprietate și în ce acțiuni. Pe baza acestui fapt, el va întocmi certificate de moștenire pentru fiecare dintre ele. Cu aceste certificate, vor putea primi proprietăți.

Dacă lista moștenitorilor este clară și toți au depus deja cereri de moștenire sau au refuzat-o, notarul le poate elibera certificate de moștenire mai devreme de șase luni mai târziu.

După eliberarea certificatelor, este posibilă contestarea distribuției proprietății numai prin intermediul instanței.

Pasul 2. Evaluați partea dvs. din moștenire și aflați dacă testatorul avea datorii

Înainte de a intra într-o moștenire, merită să aflați ce datorii a lăsat testatorul. Împrumuturile, împrumuturile și multe alte obligații financiare sunt transferate moștenitorilor împreună cu banii și alte bunuri. Dacă datoriile sunt mai mari sau egale cu valoarea moștenirii, poate fi mai ușor să renunți la partea ta.

Notarul care conduce cazul de moștenire va ajuta la evaluarea valorii moștenirii și a valorii datoriilor. Cum să aflați ce datorii a avut decedatul și dacă este necesar să le luați asupra dvs., puteți afla din materialul "sunt datorii moștenite?».

Aveți dreptul să refuzați să acceptați moștenirea și să renunțați voluntar la solicitanți.

Dacă nu ați deschis cazul de moștenire, pur și simplu nu puteți solicita moștenire.

Dacă ați scris deja o cerere de acceptare a moștenirii, dar nu ați primit încă un certificat de drept la aceasta, în termen de șase luni de la data decesului unei persoane dragi, depuneți o altă cerere la notar — pentru a renunța la moștenire.

Dacă intenționați să moșteniți, treceți la pasul următor.

Pasul 3. Plătiți taxa de stat și obțineți un certificat de moștenire

Puteți primi un certificat de moștenire la șase luni de la moartea testatorului.

Un notar poate emite Certificate mai devreme. Dar numai dacă toți moștenitorii prin lege și prin vor avea deja cereri scrise de moștenire sau au refuzat-o.

Înainte de a primi un certificat de drept de proprietate, trebuie să plătiți o taxă de stat pentru înregistrarea moștenirii. Dimensiunea sa depinde de valoarea cotei dvs. de moștenire.

Evaluarea proprietății este efectuată de companii private specializate. Dar pentru calcul, puteți utiliza și valoarea cadastrală a bunurilor imobile — este solicitată în registru. Dacă aveți dificultăți în alegerea unui evaluator, consultați un notar.

Unii moștenitori sunt scutiți de plata taxei de stat:
  •  persoane incapabile asupra cărora se stabilește tutela;
  •  minorii și tutorii lor;
  •  toți moștenitorii, dacă testatorul a fost asigurat în detrimentul organizației și a murit ca urmare a unui accident de muncă;
  •  moștenitorii locuinței în care au fost înregistrați împreună cu testatorul.
Notarul va da fiecărui moștenitor o chitanță cu valoarea taxei de stat. După ce solicitantul aduce notarului o chitanță cu o notă de plată sau un cec, acesta va primi un certificat de moștenire.

Vă rugăm să rețineți: notarul nu are dreptul să solicite de la dvs. orice plată suplimentară pentru serviciile lor, cu excepția taxei de stat.

Pasul 4. Înregistrați proprietatea pentru dvs.:

De îndată ce certificatul de moștenire este în mâinile dvs., veți putea accesa proprietatea datorată dvs.

Proprietatea asupra bunurilor imobile moștenite (casă, apartament, cabană, teren, garaj) trebuie înregistrată în registru. Veți avea nevoie de un pașaport și un certificat de moștenire.

O mașină sau alt vehicul trebuie să fie înmatriculată la poliția rutieră. Pentru a face acest lucru, trebuie să contactați departamentul cu un pașaport și un certificat de moștenire.